Hvorfor er Instagram et medie i vækst?!

Instagram er et socialt medie i vækst. Flere og flere af mine venner deler hverdagens små og store begivenheder i billeder. Og flere og flere virksomheder deler billeder af deres produkter/organisation og skaber deres egen storytelling. Men hvorfor har netop dette medie potentiale til at blive rigtig stort?!

Det mener jeg, at sociolog Henrik Dahl svarer på i sin bog “Mindernes Land”. Det handler om “identitetsskabelse“. Henrik Dahl betragter fotografier som et system og skriver “Socialsystemet “fotografi” har til formål at opbygge og fastholde identiteten på tværs af livets omskiftelser og den moderne verdens vilkårlighed og refleksivitet. Det kommer til et samfundsmæssigt institutionaliseret udtryk i fotoalbummet. Kortet over Mindernes land.” (Dahl: Mindernes Land: 2005; 73-74)

Citatet rummer flere spændende aspekter og lægger op til en række spørgsmål som: Hvad er en identitet?! Hvorfor har vi ikke en identitet i det morderne samfund?! Hvordan kan fotografier/billeder give os identitet?! Og hvordan kan fotoalbummet være med til at skabe en historie og nogle minder, som viser hvem vi er, eller ønsker at være?!

Hvis du Googler “identitet” fortæller Wikipedia dig, at identitet handler om relationer. Relationer der opstår, når der er “lighed” mellem to elementer. Det giver altså god mening, at sætte de handlinger du foretager dig online lig med, hvem du er, eller hvem du ønsker at være. Men hvorfor har du så et behov for, at vise hvem du er?!

Det har du fordi, du i det moderne samfund er født uden identitet. I bogen Mindernes Land tager Henrik Dahl udgangspunkt i en præmis om, at vores bedsteforældre er født med en identitet. Du var fx søn af en saddelmager, og dermed saddelmagerens søn. Eller du var søn af en bager, og dermed bagerens søn. Der var med andre ord lighed mellem dig og din families erhverv. I dag er du født uden lighed til dine forældre, du må selv skabe de ligheder du vil forbindes med. Du må selv skabe din identitet. Men hvordan?!

Det giver altså god mening, at du har behov for en række værktøjer, som kan hjælpe dig med at skabe lighed mellem dig og det moderne samfund. Og ifølge Henrik Dahl kan fotografiet være et værktøj, der kan skabe lighed mellem dig og billedet. Du kan altså vise, hvem du er, eller ønsker at være, ved at sætte dig selv lig med de billeder du tager.

Så når de sociale billede medier som Instagram, Flickr, Pisaca og Pinterest er i vækst, så skyldes det at, at de er gode til at hjælpe dig med at skabe en lighed, en identitet – lave en visuel fortælling om dig og det Henrik Dahl kalder for mindernes land; et sted, hvor du kan se tilbage på dig selv i lighed med en række oplevelser, som skaber dig.

Tager jeg et kig på min egen Instagram profil rummer den således en fin række billeder, taget på bedste amatørvis med min iphone, redigeret så de ser top professionelle eller retro agtige ud, med motiver af situationer der går tilbage i mit liv og viser mine oplevelser til OL i London med Sejlunionen, koncerter, restaurantbesøg, ture på stranden som kitesurfer osv. Alle billeder der viser min historie og min identitet, hvem er jeg, eller hvem ønsker jeg at være. Jeg følger også en række venner, virksomheder jeg interesserer mig for, eller kendte hvis budskaber jeg deler, på Instragram. Og jeg skaber lighed til dem ved at vise, at jeg følger dem, skriver kommentarer på deres billeder eller liker de billeder de deler, for derved at skabe min identitet via dem.

For mig giver det således god mening, at virksomheder i højere grad visualiserer deres værdier, deres organisation, deres medarbejdere, deres produkter og deres samlede identitet. Og at mine venner viser mig deres interesser, familie, aktiviteter og begivenheder via medier som Instagram. For det er jo sådan jeg lærer dem at kende.

Derfor mener jeg, at sociale medier som benytter visuelle billeder er i vækst. Det begrunder også, hvorfor Facebook har så stort fokus på, at deres nye nyhedsstrøm er centreret omkring billeder. SÅ, det visuelle identitetsudtryk tror jeg, kommer til at fylde mere og mere i de sociale medier. Er du enig?!

(og ja den kvikke læser bemærker straks, at dette indlæg ikke har et billede, og at det lægger op til egen fantasi og visualiseringsevne)

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s