“Sælg på Facebook” – genopliver retorikkens appelformer

Det smager dejligt, når man kombinerer en gammel velkendt smag af retorikkens appelformer med en ny spændende smag af sociale medier. Thomas Bigums “Sælg på Facebook” oplæg under Social Media Week, var kokken der gav idéen til opskriften ved at bruge ordene engagers, connectors og sellers. Med disse ingredienser har jeg add’et noget gammelt og velkendt; logos, etos og patos:

Logos repræsenterer fornuften og er opbygget omkring fakta. I sociale medier kan det omskrives til post der fx “oplyser om et produkt” “fortæller at en given vare er på tilbud” eller “sætter viden i omverdenen i relation til virksomheden”. Med logos appellerer virksomheden til kroner og øre eller det Thomas Bigum kalder sellers.

Etos repræsenterer troværdighed og er opbygget omkring tillid. I sociale medier kan det omskrives til post der fx “vi giver dig dette råd” “gør noget godt for samfundet” eller “yder en god kundeservice”. Med etos appellerer virksomheden til den trofaste køber eller det Thomas Bigum kalder connectors.

Patos repræsenterer følelserne og er opbygget omkring reaktioner. I sociale medier kan det omskrives til post der fx “hvad synes du om” “vil du hjælpe en ven” eller “vi kan gøre sammen”. Med patos appellerer virksomheden til det emotionelle der engagerer kunderne eller det Thomas Bigum kalder engageres.

Som i en hvilken som helst konfirmationstale fanger du bedst lytterne ved at ramme alle tre appeller – hvilket kan overføres direkte til at fange dine fans via sociale medier. Formår du at appellere til følelserne mens du forfører deres tillid og omdanner det til et salg, så er du liket som bedste taler til den konfirmation.

I dag skal “talen” (post) skrives – i morgen skal den holdes (postes) – og dagen derpå skal den måles (likes & salg). I say “call to action” 🙂

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s